Çocuk Psikoloğu ve Pedagog

Çocuk psikoloğu ve pedagog arayışında olan anne-babalar, bu iki meslek hakkında kafa karışıklığı yaşamaktalar. Öncelikle psikolog, pedagog ve çocuk psikiyatri uzmanlıklarını netleştirmekle başlayalım.
Bizlere çocuğu için ulaşan bir annenin ilk sorduğu soru, 'siz pedagog musunuz?' oluyor. Aslına bakarsanız, pedagog Türkiye'de yanlış yerleşmiş bir kelimedir. 'Selpak' kelimesi kağıt mendili anımsattığı gibi, pedagog kelimesi de insanlara daha çok çocuklarının psikolojik sorunlarını tedavi eden bir uzmanlık alanı gibi algılanıyor. Ne pedagog diye bir meslek var, ne de bu mesleğin eğitimini veren bir fakülte. 1982 yılında var olan pedagoji bölümleri kapanmıştır. Onun yerine rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümleri açılmıştır. Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar çocuk psikolojisi ile ilgili belirli sayıda ders almaktadırlar. Anne-babalar çocuklarını pedagoga götürüyorum diyerek yetkin olmayan bir alana başvurmaları onlarda hayal kırıklığı yaratabilir. Bu yüzden pedagog mesleğinin yanlış kullanıldığını akıldan atmamak gerekir. Pedagog eski yunancada çocuk eğitmenlerine verilen addır. Artık çocuk psikoloğu olabilmek için, psikoloji bölümlerinde lisans ve yüksek lisans yapmak gerekir. Çocukların ruhsal gelişim evreleri ve psikolojik rahatsızlıkların temelini kavrayacakları kapsamlı bir eğitim almadan çocuk psikoloğu olunmaz. Hatta sadece çocuk gelişimi bölümünden mezun olmak, psikolojik danışman olma da çocukların psikiyatrik rahatsızlıklarını tedavi etme yetkisi vermez. Çocuklarda herhangi bir psikolojik tanı koyma ve tedavi etme yetkisi ülkemizde sadece çocuk psikiyatri uzmanlarının alanındadır. Psikiyatri uzmanı gerektiğinde çocuk psikoloğu ile işbirliği yaparak, çocuklarda oyun terapisi, psikodrama, çocuklarda hipnoz  eğitimi alan çocuk psikologları ile birlikte çalışabilirler.
Çocuğunuz için başvuracağınız uzmanın mezun olduğu bölüm, eğitim ve sertifikaları size yol gösterici olacaktır. Çocuk psikoloğu olarak çalışan bir psikolog çocuğunuza davranış ve uyum sorunlarının çözümünde yardımcı olabilir. Eğer klinik psikolog alanında yüksek lisans yapmışsa, psikiyatrik rahatsızlıkları anlayıp, ilaç tedavisi için çocuk psikiyatrisine yönlendirebilir ve tedavi için disiplinler arası çalışabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Psikolog Nedir?